6/29/2015

Szarlotka

Szarlotka - ciasto znane każdemu od dziecka, uwielbiane od lat. To samo jest w moim przypadku, szarlotkę często piekła moja babcia, ale trochę innym sposobem niż ten, który Wam dziś pokażę. Przepis dostałam od koleżanki. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, smakuje przepysznie. Na pewno każdy z Was zna przepis na szarlotkę, ale dodam też coś od siebie, a co! A może akurat jest tu ktoś początkujący. :)



Składniki:

* 3 szklanki mąki,
* szklanka cukru,
* 4 żółtka,
* kostka margaryny,
* opakowanie cukru wanilinowego,
* łyżeczka proszku do pieczenia,
* 3 łyżki kwaśnej śmietany (ja zrobiłam bez i było ok),
* 1 kg jabłek,
* cynamon,
* cukier.

Z mąki, cukry, żółtek, masła, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. Jabłka ścieramy na grubych oczkach na tarce i dodajemy cynamon. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 3/4 ciasta wykładamy na blaszkę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika, aby stwardniało. Na ciasto wykładamy jabłka (odciskamy je z soku, jeśli zawierają go za dużo). Jabłka obsypujemy cynamonem i ewentualnie cukrem. Na koniec na wierzchu ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy godzinę. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem.
Jabłek można dodać więcej, u mnie jak widać wyszła ich cienka warstwa. :)


Dobrej nocy :)
                                               ___________________________________________________________________
             
                                                            Zapraszam na FACEBOOK BLOGLOVIN | INSTAGRAM ALLEGRO

6 komentarzy:

  1. Mniam ale narobiłaś mi ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi ochoty narobiłaś na cisto <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię szarlotkę. Dawno nie jadłam i nie robiłam, bo "ogarniam kalorie". Na szczęście teraz jest tyle świeżych owoców, że zadowalam się nimi. A na szarlotkę miło popatrzeć. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi bardzo smakuje szarlotka z budyniem na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń