4/26/2016

Razowe tagiatelle z sosem z pieczarkami i kurczakiem

W dzisiejszym wpisie podam Wam bardzo szybki i pyszny przepis na jedno z moich ulubionych dań. Jeśli lubicie potrawy z makaronem, smakują Wam pieczarki, to na pewno do danie wpasuje się w Wasz gust. Po raz pierwszy ten sos spróbowałam u mamy, powiedziała mi, jak go wykonała, postanowiłam połączyć go z razowym makaronem i kurczakiem, niebo w gębie - dosłownie! Na samą myśl cieknie mi ślinka...




Tak, jak wspominałam wyżej, danie jest szybkie w wykonaniu oraz tanie. Potrzebujemy makaron (polecam tagiatelle, najlepiej razowe), dużą cebulę, pieczarki (użyłam ok. 8 większych sztuk), śmietanę 30% lub 36% (mały kubeczek), połowa piersi z kurczaka, pieprz i sól, ewentualnie przyprawa 'Gyros'.

Na początku doprawiłam mięso i usmażyłam je. Następnie zdjęłam pierś z kurczaka z patelni i wrzuciłam na nią pieczarki, kiedy już lekko zmiękły, dodałam poszatkowaną cebulę, doprawiłam sporą ilością pieprzu i soli. W międzyczasie gotowałam makaron. Do gotowych pieczarek wrzuciłam usmażoną pierś z kurczaka, całość zalałam kubeczkiem śmietany, ponownie doprawiłam, chwilkę podgotowałam. Na makaron wykładamy sos, ewentualnie wrzucamy odsączony makaron do garnka, wlewamy cały sos i wszystko razem mieszamy, w sumie to jest lepsza opcja - mamy pokryty sosem cały makaron. :)



Mam nadzieję, że moje proste przepisy przypadną Wam do gustu, a dania posmakują.

Jeśli macie sprawdzone przepisy na 'po prostu coś dobrego' :), to proszę o przepis.

_____________________________________________________________________________________________
                                                                                
                                                                                              Zapraszam na FACEBOOK BLOGLOVIN | INSTAGRAM | ALLEGRO


7 komentarzy:

  1. Jest 21.50 a ja zglodnialam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... myślę, że o tej porze to już za późno na takie jedzonko, ale polecam, abyś zrobiła je sobie jutro, warto! :)

      Usuń
  2. No nie powiem, są niesamowicie apetyczne ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jutro spróbuję zrobić to danie :D

    OdpowiedzUsuń